2018. január 17., szerda

Finn nyelvkönyv 1. - 11. leckeSuomen-matka

Hilkan unkarilaiset ystävät kertovat:
Kesällä olimme turistimatkalla Suomessa jo toisen kerran. Matkustimme Tšekkoslovakian ja Puolan kautta. Käytimme bussia, junaa ja laivaa. Paluumatkan teimme junalla Neuvostoliiton kautta ja loppumatkan lensimme. Asuimme erään hyvän ystävän luona Helsingissä ja katselimme ensin Suomen pääkaupunkia. Lapset näkivät Stadionin, Linnanmäen huvipuiston ja Korkeasaaren eläintarhan. Me muut kävimme monessa museossa, kirkossa ja modernissa rakennuksessa.
Teimme myös pitkän laivamatkan Itä-Suomessa. Laiva pysähtyi Lappeenrannassa, Savonlinnassa ja Kuopiossa. Nukuimme yöt laivassa. Se oli hyvin romanttista. Päivät kuljimme kaupungilla. Savonlinnassa kävelimme kaupungin torilla ja ostimme ruokaa. Kuuntelimme myös suomalaista oopperaa Olavinlinnassa. Laivassa suomalaiset ja ulkomaalaiset keskustelivat paljon keskenään. Monet suomalaiset osasivat puhua englantia ja saksaa. Ilma oli lämmin ja aurinkoinen, mutta maalla ihmiset odottivat sadetta, sillä kaikkialla oli hyvin kuivaa. Lapset halusivat uida jokaisessa järvessä.

Peukalokyydillä

Kaisa matkusti kesällä peukalokyydillä Pohjois-Suomessa. Liftausmatka onnistui erittäin hyvin, ja Kaisa muisteli sitä koko talven.
- Ajattelin ensin lähteä polkupyörällä, mutta äiti ja isä pelkäsivät, että en jaksa niin pitkää matkaa.
- Eikö yksin liftaaminen ole liian vaarallista?
- Niin äiti ja isäkin sanoivat, mutta minulla oli kauhean hauska matka. Ajoin ensin erään tuttavan autolla moottoritien lähelle. Sitten aloin odottaa.
- Kenen kyydissä ensin matkustit?
- Ensin istuin moottoripyörän selässä 20 kilometriä, sitten  eräs saksalainen auto pysähtyi ja otti minut mukaan. Sain matkustaa saksalaisperheen kanssa monta sataa kilometriä. Lapissa tapasin mukavan lappalaisperheen, jonka luona asuin kaksi päivää, ja kävin perheen kanssa myös tunturilla.

Missä on peukalo?

Missä on peukalo, missä on peukalo?
Täällähän minä, täällähän minä.
Mitä sulle kuuluu? Kiitoksia hyvää!
Juostaan pois, juostaan pois!

2. Missä on etusormi …
3. Missä on keskisormi …
4. Missä on nimetön …
5. Missä on pikkusormi …
6. Missä on koko käsi …

Nincsenek megjegyzések: