Ugrás a fő tartalomra

Johannes Linnankoski: Menekülés

 

A Menekülők (finnül: Pakolaiset) Johannes Linnankoski finn író 1908-ban megjelent novellája.

Fordította: N. Sebestyén Irén

A finn Savo tartományban játszódó történet az agrártársadalomról, a paraszti büszkeségről és megbékélésről szól, a művet tizenegy nyelvre fordították le. A történet valós eseményeken alapul.

Johannes Linnankoski író Lapinlahtiban élt 1902-ben, amikor egy Häme tartományból származó család telepedett le ott. Az idős házaspár lánya egy idős özvegyhez ment feleségül, de gyermeke született egy másik férfitól. Nyilvánvalóan a házasságtörés szégyene és a pletykáktól való félelem volt a költözés valódi oka.

Linnankoski az eseményeket átvitte regényébe. A könyv középpontjában szereplő Hovi ház Alapitkä faluban állt, ahol maga Linnankoski is élt.

A regény „futótűzként” terjedt el a helyiek körében. A faluban mindenki tudni akarta, mi áll benne.

A regényben szereplők közül a régi "Keskitalo" házaspár legidősebb fia még élt. Juho Heikkilä kezdetben „kicsit furcsán érezte magát, hogy szereplővé vált egy könyvben”.

Heikkilä azonban semmiképpen nem találta sértőnek a regényt, és többnyire igaznak tartotta.

 A hangoskönyv meghallgatható itt: 1. rész ; 2. rész ; 3. rész ; 4. rész ; 5. rész ; 6. rész ; 7. rész ; 8. rész ; 9. rész ; 10. rész ; 11. rész ; 12. rész ; 13. rész ; 14. rész ; 15. rész ; 16. rész ; 17. rész

 


Vissza a hangoskönyvek listájához

.