Ugrás a fő tartalomra

Mika Waltari négy kisregénye

 Mika Waltari kisregényeinek teljes gyűjteménye 1966-ban jelent meg, tizenhárom művet tartalmaz. Az Európa könyvkiadó ezekből kiválasztott négyet, amit 1982-ben jelentetett meg egy kötetben.

Virágzik a föld

Waltari már 1939-ben felajánlotta egy kiadónak a gyűjtemény addig elkészült darabjait, de elutasították a kiadását, mert szerintük a szövegek "kellemetlenek és morbidok" voltak. 

A kötet első darabja egy németországi egyetemen tanuló diákról szól, aki hazautazik a szünidőben a finn családjához. Csak otthon derül ki, hogy tüdőbeteg.

A hangoskönyv meghallgatható itt: 1. rész ; 2. rész ; 3. rész ; 4. rész ; 5. rész

****************************

Ne legyen többé holnap

A történet 1937-ben játszódik, és a közelgő nagy háború veszélye egyértelműen a levegőben van. Tiltott szerelmi kapcsolat, egy autóval elgázolt gyerek cserbenhagyása, emberi bűntudat és felelősség a témája ennek a nyomasztó hangulatú regénynek.

 Waltari két kisregényt írt a WSOY által 1937 nyarán meghirdetett pályázatra: "Az asszony és az idegen" és a "Ne legyen többé holnap". Mivel kételkedett abban, hogy a döntőbizottság neki adja az első díjat, a "Ne legyen többé holnap"-ot egyfajta elterelésnek szánta: saját írógépén írta, és saját kezűleg végezte el a javításokat. "Az asszony és az idegen"-t más stílusban és más írógéppel írta, sőt Waltari másfajta kézírással javított benne, hogy úgy tűnjön, mintha egy nő írta volna.

A megtévesztés sikeres volt, és "Az asszony és az idegen" nyerte meg a versenyt, amiről azt gyanították, hogy nem Waltari írta. Gyakran állítják, hogy a "Ne legyen többé holnap" második lett volna, de ez túlzás. Több kéziratot jelöltek a második helyre, köztük Waltari szövegét, de végül a második díjat egy másik mű kapta meg.

A hangoskönyv meghallgatható itt: 1. rész ; 2. rész ; 3. rész ; 4. rész ; 5. rész ; 6. rész ; 7. rész ; 8. rész ; 9. rész ; 10. rész

 ****************************

 Ez meg sem történhet

...

 ****************************

Aranyhajú

...

Vissza a hangoskönyvek listájához

.